Bebeklik çağından itibaren çocukların ağız-diş sağlığını ve çene-yüz bölgesi gelişimini takip ve tedavi eden, aynı zamanda koruyucu önlemleri de içine alan diş hekimliği dalıdır.0-13 yaş arası çocukların süt ve sürekli dişlerinin sağlığının korunması ve oluşan sıkıntıların giderilmesi ile ilgilenir.
Süt dişleri toplam 20 tanedir. Süt dişlerinin en önemli görevi çocuğun beslenmesini sağlamaktır. Süt dişleri, kapladıkları alanı kendilerinin yerine gelecek olan kalıcı diş için korumakta ve kalıcı diş sürerken ona rehberlik yapmaktadırlar. Süt dişi erken çekildiği zaman bu doğal yer tutuculuk fonksiyonu da ortadan kalkmaktadır. Bu durumda yer tutucular yapılarak gerekli boşluğun korunması gerekmektedir. Bu da yapılmaz ise ileri dönmede ortodonti tedavisi gerekebilmektedir.
Çocuk diş hekimliğinin birinci amacı, diş sorunlarının oluşmasını engelleyecek önlemleri almak ve çocukları çürüksüz bir geleceğe yönlendirmektir. Bu amaçla uygulanan işlemlere Koruyucu Diş Hekimliği Uygulamaları denir. Diş çürüğünü önlemeye yönelik koruyucu uygulamalar için de çocuğun ve ailesinin ağız-diş sağlığı ve beslenme konusunda eğitilmesine büyük önem verilmektedir. Koruyucu diş hekimliği uygulamaları arasında yüzeyel flor ve fissür örtücü işlemleri yer almaktadır.
Bebek 6-8 aylıkken (yani ilk dişler ağızda göründüğünde) ağız bakımı başlamalıdır. Sabah kahvaltı sonrası ve gece yatmadan önce dişleri temiz bir tülbent veya sargı bezini ıslatarak temizlemek önerilmektedir. Diş fırçası kullanımına ise çocuğun arka süt azı dişlerinin çıkması ile (yaklaşık 2-2,5 yaşında) başlanması tavsiye edilmektedir.
Eğer çocuğunuzun dişlerinde problemler var fakat koltuğa oturup ağlıyor, ağzını açmıyor ve hatta koltuğa dahi oturmuyorsa genel anestezi ya da sedasyon altında çekim, dolgu, amputasyon gibi tedavileri tek seansta yapılarak, çocuğunuz sağlıklı dişlere kavuşabilir.